שיעור פלדנקרייז אופייני
שיעור פלדנקרייז אופייני

מהי שיטת פלדנקרייז?

שיטת פלדנקרייז פותחה בישראל ונקראת על שם ממציאה, ד"ר משה פלדנקרייז. זו גישה יוצאת דופן ללימוד באמצעות תנועה, המבוססת על עקרונות ניורולוגיים, פיזיקליים, ביו-מכניים והבנה מעמיקה של תהליכי למידה והתפתחות אנושיים. לכל אדם הרגלים תנועתיים שונים אשר רכש לאורך השנים עקב ניסיון חייו והדימוי העצמי שלו. חלק מההרגלים טובים אך ישנם כאלו שמגבילים, גורמים לכאב ונזק – לעיתים אף מבלי שנהיה מודעים לכך.

שיטת פלדנקרייז עוזרת להשיב לגוף גמישות גופנית ושכלית, מפתחת יכולת תנועה חופשית והרמונית ומפתחת יציבה זקופה ללא מאמץ. אופן הלמידה מבוסס על תנועתו והתפתחותו של התינוק, המעוצבים בדרך של משחק, חיפוש, ניסוי וגילוי, כך יכול גם האדם, בכל גיל, ללמוד לשפר את תנועתו ויציבתו באמצעות התנסויות חדשות הנעשות בדרך של חיפוש וגילוי. על ידי הגברת המודעות העצמית ויצירת תנאים בהם מערכת העצבים לא מופרעת.

באמצעות הגדלת הפוטנציאל התנועתי האדם נעשה חופשי לבחור את דרך התנועה המתאימה לו ביותר בפעילותיו היומיומיות. השיפורים הם על-פי רוב מידיים ומתבטאים ביציבה זקופה, נשימה נינוחה, הפחתה של אי נוחות כרונית, תחושה של קלות והרגשה חיובית פיזית, רגשית, שכלית ותחושתית.

ד‫”‬ר פלדנקרייז האמין שגוף ונפש הינם מכלול אחד שאיננו ניתן לפירוק, כך ששיפורים תנועתיים אלו מביאים להשפעה חיובית על האישיות כולה. ייחודו של פלדנקרייז הוא בכך שגיבש שיטה יישומית ולימודית, המדגישה את התהליך שהתלמיד עושה ולא רק את התוצאה המושגת.

ד"ר משה פלדנקרייז מעביר שיעור ATM
ד"ר משה פלדנקרייז מעביר שיעור ATM

השיטה טובה הן לטיפול והן למניעה ומבוקשת בארץ ובעולם במרפאו‪ת‬, קופות חולים, חדרי כושר, מכוני שיקום, בתי ספר ובמסגרות פרטיות העוסקות בשיפור איכות החיים (well-being).

שיטת פלדנקרייז משתמשת ביכולת הגמישוּת של המוח וביכולתו ללמוד תבניות חדשות ורואה קשר הדוק בין ההתפתחות הטבעית של האדם לבין פעולתה של מערכת העצבים בגוף האדם. על תשתית זו בנויה השיטה והיא נלמדת בשני אופני הוראה הקשורים ומשלימים זה את זה:  

  • שיעור אישי: אינטגרציה תפקודית (FI — Functional Integration)
  • שיעור קבוצתי: מודעות דרך תנועה (ATM — Awareness Through Movement).

קישורים

פרקים בשיטתי, ד"ר משה פלדנקרייז | הטכניקה הקבוצתית (PDF)פלדנקרייז: האיש שהעמיד את בן גוריון על הראש (YNET, 28.02.2014)

אינטגרציה תפקודית
FI — Functional Integration

השיעורים האישיים מועברים כטיפול אחד על אחד. השיעורים עדינים, מתוחכמים, יעילים ונותנים מענה לצורך שלנו ביציבה נוחה, אסתטית וחופשייה מכאבים. השיעור מתנהל תוך כדי מגע, בלבוש מלא, ללא כאב, על מיטת טיפולים מיוחדת. התנועות המדויקות שמפעיל המטפל משפיעה באופן ישיר על מערכת השרירים, מערכת העצבים והשלד.

רותי בר מעבירה שיעור FI לתלמיד בקוריאה, 2018
קוריאה, 2018

שיעור ה-FI מותאם לצרכים האישיים של התלמיד ומתמקד בשיפור התפקוד היומיומי, הביטחון העצמי ופיתוח גמישות תנועתית ורגשית. כמו כן השיעור נותן מענה לצורך שלנו ביציבה זקופה ללא מאמץ שרירים מיותר, מטפל בכאבים, בעיות נוירולוגיות, ובעיות התפתחות מוטורית אצל ילדים.

בפלדנקרייז לא מתקנים אותך, אלא רואים היכן אתה “מפריע” לעצמך ועוזרים לארגן את דפוס התנועה מחדש.

ד"ר משה פלדנקרייז נותן שיעור FI
ד"ר משה פלדנקרייז נותן שיעור FI

העיקרון המנחה הוא שעדיף לחזק את החלקים הטובים וכך הגוף פחות מאוים מהשינוי. זוהי גישה פונקציונלית לשיפור תפקודי הגוף. מטרת הטיפול היא להפעיל את היכולת המולדת לנוע בצורה פשוטה ויעילה.

מודעות דרך תנועה
ATM — Awareness Through Movement

שיעורים קבוצתיים לשיפור יכולת התנועה באמצעות סדרת תנועות עדינות ונעימות בהנחיית מורה. אנו לומדים כיצד להתנהל במינימום מאמץ בחיי היום יום ולהגיע למקסימום תנועה, חיונית ויעילות.

באמצעות שילוב של תשומת לב מודרכת, תנועה נעימה ותכליתית, כל שיעור לוקח את התלמיד למסע בדפוס מסוים של תנועה ופעולה. בכדי לראות את השיפור הניכר באיכות התנועה אנו משווים פעולה אחת בתחילת השיעור ובסופו.

שיעור ATM קוריאה, 2017
קוריאה, 2017

שיעורי המודעות דרך תנועה פותחו על ידי ד”ר פלדנקרייז כאמצעי לערב מחדש את מערכת העצבים בסוג של למידה שכולנו עושים באופן טבעי בהיותנו תינוקות, אך נוטשים בשלב מאוחר יותר. ההשפעות של השיעורים הן עמוקות ונותנות תחושה מוגברת של רווחה וספונטניות. מודעות דרך תנועה מלמדת להתנהל במינימום מאמץ ולהגיע למקסימום תנועה, חיונית ויעילה בחיי היום יום. זאת בניגוד לשיעור התעמלות מסורתי, בו התנועה היא מכאנית ומוכתבת מראש.

ד"ר משה פלדנקרייז מעביר שיעור ATM
ד"ר משה פלדנקרייז מעביר שיעור ATM

השיעור בדרך כלל מתחיל בשכיבה (אך גם בעמידה או ישיבה) בכדי לנטרל ככל האפשר את השפעת שדה כוח המשיכה על הגוף. תגובת מערכת העצבים על השפעתו של שדה כוח המשיכה הפכה להרגל, כל עוד קיים הרגל זה אין אפשרות להביא את השרירים ללימוד פעולות חדשות. כלומר, קשה מאוד לחולל שינוי יסודי בפעילותה של מערכת העצבים.

רותי בר מעבירה שיעור ATM. קוריאה, 2017
קוריאה, 2017

המבנה של השיעור יוצר תהליך של למידה אורגנית שבה הרגלים ישנים יכולים להיות מוחלפים על ידי מיומנות מודעת חדשה. כל שיעור שונה מקודמו אך מתבסס על אותם עקרונות.

ד"ר משה פלדנקרייז — האיש ופועלו 1984–1904

שיטת הפלדנקרייז פותחה על ידי ד"ר משה פלדנקרייז בשנות ה-40 כדרך לשכלול יכולת התנועה ולימוד מחדש של הגוף להתנועע בדרך טבעית.

ד"ר משה פלדנקרייז מדגים

ד”ר משה פלדנקרייז (Doctor of Science, Sorbonne) היה מהנדס, פיזיקאי, מדען, אמן לחימה ותלמיד של התפתחות אנושית. הוא נולד במזרח אירופה, והיגר לפלסטינה בצעירותו. לאחר מכן למד בסורבון ועבד כעוזר מחקר של כימאי הגרעין וחתן פרס נובל פרדריק ז'וליו-קירי במכון קיורי בפריז. ד”ר פלדנקרייז למד אנטומיה, פיזיולוגיה, התפתחות ילדים, מדע התנועה, אבולוציה, פסיכולוגיה, תרגול מודעות מהמזרח וגישות גופניות אחרות.

במהלך שנות הארבעים, החל ד”ר פלדנקרייז לפתח את שיטת פלדנקרייז כתוצאה מפציעת ברך אותה ריפא בעצמו לאחר שהרופאים לא מצאו פתרון לבעיתו. קושי זה הוביל אותו להתעניין במכניזם של הגוף והמוח והפך לכדי מחקר ארוך טווח בנוגע למערכת היחסים בין תנועה ומודעות.

לאחר פציעתו לימד את עצמו להלך שוב. חיפוש זה הוביל אותו להבנה עמוקה של ארגון התנועה האנושית, לאופן בו לומד האדם לשכלל את איכות הרגלי תפקודו והובילה ליצירה של שיטת פלדנקרייז.

"לאחר שפלדנקרייז סיים הטיפול שלי – אמר לי שיש ברצונו להקים מכון לתיאום הגוף והרוח. לדעתי רצוי לקרוא לו: מכון להפעלה מתואמת של גוף האדם."
— מתוך יומן דוד בן גוריון – 11‪.5‪.1957

התעניינותו בג'ו ג'יטסו (Ju Jitsu) הובילה אותו ליצירת קשר עם פרופסור ג'יגורו קאנו אשר פיתח את אומנות ההגנה והתקיפה ג'ודו. ד"ר משה פלדנקרייז ייסד את מועדון הג'ו ג'יטסו בפריז והיה לאחד מהראשונים באירופה אשר קיבל חגורה שחורה בג'ודו. בהמשך היה לג'ודוקא הראשון במערב שהביא את האמנות לאירופה וישראל. בשנות ה-50 חזר לישראל, שם חי בתל אביב ועבד בה עד מותו בשנת 1984.

ד"ר משה פלדנקרייז מדגים

ד"ר פלדנקרייז חיבר מספר ספרים בעלי השפעה עתידית בתחומי התנועה, למידה, מודעות אנושית וחוויה גופנית. הוא הכשיר את קבוצת המדריכים הראשונה בתל אביב בראשית שנות ה-70 ושתי קבוצות נוספות בארצות הברית – האחת בסן פרנסיסקו והשנייה באמהרסט ניו יורק. במהלך חייו לימד בישראל, אירופה וארה"ב.

ד"ר פלדנקרייז עבד עם מגוון אנשים בעלי טווח אדיר של צרכי למידה — רקדנים, שחקנים, מוזיקאים, אוכלוסיה בעלי צרכים מיוחדים — החל מתינוקות בעלי שיתוק מוחין ונכים. בין היתר עבד עם אמנים מובילים ככנר יהודי מנוחין. הוא לימד במשך מספר שנים בתיאטרון ה-Bouffes du Nord של המחזאי הבריטי פיטר ברוק, שיתף פעולה עם הוגים ואנתרופולוגים כמרגרט מיד (Margaret Mead), הניאורוסינטיסט קארל פריברם (Carl Pribram) וחוקרים מהתחום הפסיכופיזי כג'ין יוסטון (Jean Houston) ורוברט מסטרס (Robert Masters). בישראל, הוא היה המורה האישי של דוד בן גוריון, אשר המליץ בעצמו ללמוד את השיטה.

שיעור ATM המועבר ע"י ד"ר משה פלדנקרייז

לאור הצלחת שיטתו הוזמן להרצות באוניברסיטאות שונות ובכלי תקשורת רבים באירופה, ארה"ב וישראל. כמו כן הוזמן לשמש כפרופסור אורח בעשרות אוניברסיטאות. ד"ר פלדנקרייז השאיר אחריו הקלטות של הרבה שיעורי תנועה בשכלול היכולת, וכן מורים רבים הממשיכים את דרכו בארץ ובעולם. כיום פועלים ברחבי העולם אלפי מורים מוסמכים של השיטה.

המרכז להכשרה והסמכת מורים בשיטת פלדנקרייז נמצא בקשר מקצועי ושוטף עם הארגונים העיקריים בארץ ובעולם: אגודת המוסמכים בשיטת פלדנקרייז, ה-EuroTAB וה-International Feldenkrais Federation) IFF).